Rozgrzewkowo przed niedzielną setką
d a n e w y j a z d u
32.60 km
0.00 km teren
01:20 h
Pr.śr.:24.45 km/h
Pr.max:37.81 km/h
Temperatura:20.0
HR max: (%)
HR avg: (%)
Podjazdy: m
Kalorie: kcal
Rower:Giuseppe "Gapin" Olmo
Cad avg 85
Dzisiaj rano testowałem robienie ryżowych ciastek ala Saxo-Tinkoff wg przepisu Hannah Grant - przepis lekko zmodyfikowałem
Składniki - baza
0.5kg ryżu - ja użyłem białego długoziarnisty
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
1 litr wody
Dodatki
Pół szklanki rodzynek - zalane gorącą wodą aby lekko zmiękły
około 100 gram suszonego ananasa w kostce
około 40 gram kandyzowanego imbiru
4 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
W oryginalnym przepisie do bazy dodane jest 0,5 litra soku jabłkowego, a w dodatkach zamiast ananasa są jabłka suszone a zamiast imbiru jest cynamon
Tak robiłem.
Bazę wrzucamy do dość dużego garnka i na średnim ogniu gotujemy, aż do zredukowania wody - konsystencja gęstej paki.
Pamiętać trzeba, aby regularnie mieszać.
Zredukowałem płytę grzewczą do 1 i wrzuciłem wszystkie dodatki i intensywnie mieszając. Otrzymałem słodką ciepłą papkę - super mi smakowała. Zawartość przerzuciłem do trzech pudełek, które były wyłożone folią aluminiową(nie miałem foli spożywczej). Po wstępnym schłodzeniu na dworze wrzuciłem do zamrażalnika.
Drobne uwagi po pierwszym pałaszowaniu.
Suszonego ananasa powinno być więcej - podejrzewam, że 1:1 z rodzynkami
Kandyzowany imbir może powinno być 80-100 gram przy 0.5 ryżu - bo jest bardzo intensywny w smaku
Cukru trzcinowego też ze 2 łyżki więcej, może nawet 4.
Należy bardziej zredukować wodę, a przy przelaniu do pudełek zostawić je otwarte puki są ciepłe aby resztki wody odparować.
Smacznego :)