MaciejBrace prowadzi tutaj blog rowerowy

MaciejB.

Rozgrzewkowo przed niedzielną setką

  d a n e    w y j a z d u 32.60 km 0.00 km teren 01:20 h Pr.śr.:24.45 km/h Pr.max:37.81 km/h Temperatura:20.0 HR max: (%) HR avg: (%) Podjazdy: m Kalorie: kcal Rower:Giuseppe "Gapin" Olmo
Sobota, 30 sierpnia 2014 | dodano: 30.08.2014

Cad avg 85

Dzisiaj rano testowałem robienie ryżowych ciastek ala Saxo-Tinkoff wg przepisu Hannah Grant - przepis lekko zmodyfikowałem

Składniki - baza
0.5kg ryżu - ja użyłem białego długoziarnisty
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
1 litr wody

Dodatki
Pół szklanki rodzynek - zalane gorącą wodą aby lekko zmiękły
około 100 gram suszonego ananasa w kostce
około 40 gram kandyzowanego imbiru
4 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli

W oryginalnym przepisie do bazy dodane jest 0,5 litra soku jabłkowego, a w dodatkach zamiast ananasa są jabłka suszone a zamiast imbiru jest cynamon

Tak robiłem.
Bazę wrzucamy do dość dużego garnka i na średnim ogniu gotujemy, aż do zredukowania wody - konsystencja gęstej paki.
Pamiętać trzeba, aby regularnie mieszać.
Zredukowałem płytę grzewczą do 1 i wrzuciłem wszystkie dodatki i intensywnie mieszając. Otrzymałem słodką ciepłą papkę - super mi smakowała. Zawartość przerzuciłem do trzech pudełek, które były wyłożone folią aluminiową(nie miałem foli spożywczej). Po wstępnym schłodzeniu na dworze wrzuciłem do zamrażalnika.

Drobne uwagi po pierwszym pałaszowaniu.
Suszonego ananasa powinno być więcej - podejrzewam, że 1:1 z rodzynkami
Kandyzowany imbir może powinno być 80-100 gram przy 0.5 ryżu - bo jest bardzo intensywny w smaku
Cukru trzcinowego też ze 2 łyżki więcej, może nawet 4.
Należy bardziej zredukować wodę, a przy przelaniu do pudełek zostawić je otwarte puki są ciepłe aby resztki wody odparować.

Smacznego :)




komentarze
zbych741
| 07:06 niedziela, 31 sierpnia 2014 | linkuj Smacznego :) Na 7-go przygotuj dużo tych ciasteczek...! ;)
Komentuj

Imię: Zaloguj się · Zarejestruj się!

Wpisz trzy pierwsze znaki ze słowa iaiwr
Można używać znaczników: [b][/b] i [url=][/url]